Rabobank geeft hypotheekklanten met laag energielabel 1.000 euro voor isoleren


Rabobank gaat bestaande hypotheekklanten met een woning met energielabel G en F helpen verduurzamen door hen een Coöperatief Isolatiebudget te bieden. Dit bestaat uit een door de bank betaald energieadvies voor de desbetreffende woning en een mogelijke financiële tegemoetkoming van € 1.000 voor het treffen van isolatiemaatregelen. Voor dit initiatief is een budget van 125 miljoen euro beschikbaar. Hiermee wil Rabobank de verduurzaming van de woningmarkt versnellen.

Een man en een vrouw zijn bezig met hun huis aan het isoleren

 

‘Financiële en praktische uitdaging’

Om de doelstellingen van het Parijsakkoord te halen, heeft Nederland zich als ambitie gesteld om tot 2030 2,5 miljoen woonhuizen beter te isoleren, met name woningen met energielabel G en F. Het hebben van een goed geïsoleerde woning wordt voor eigenaren ook steeds belangrijker. Dit komt onder andere door de hoge energieprijzen en het toenemende effect van het energielabel op de verkoopprijs van een huis. Daar komt bij dat vanaf 1 januari 2024 het maximale hypotheekbedrag dat huizenkopers volgens de NIBUD-leennormen mogen lenen lager is bij een ongunstig energielabel. Dit vergroot de meerwaarde van een goed geïsoleerde woning.

“De noodzaak om woningen te verduurzamen wordt steeds groter”, vertelt Mariëlle Lichtenberg, lid van de Groepsdirectie van Rabobank. “Tegelijkertijd blijft dit voor veel huiseigenaren een flinke uitdaging. Financieel, maar ook praktisch. Alleen al duidelijk krijgen waar je moet beginnen is vaak moeilijk. Daarom helpen wij onze hypotheekklanten met een laag energielabel op weg met advies en budget.”

Coöperatief Isolatiebudget

Hypotheekklanten die lid zijn – of willen worden – van Rabobank en die op 1 december 2023 een hypothecaire financiering hebben bij Rabobank voor een huis met een G- of F-label, kunnen binnenkort via de bank kosteloos een energieadvies aanvragen. Dit advies geeft inzicht in welke verduurzamingsmaatregelen de klant kan treffen en wat het actuele energielabel van de woning is. Klanten wier woning na het advies een definitief energielabel G of F heeft, kunnen aanspraak maken op de tegemoetkoming van € 1000 als zij een geadviseerde isolatiemaatregel uitvoeren.

Lichtenberg: “Als coöperatieve bank zijn wij opgericht vanuit de overtuiging dat je grote uitdagingen alleen samen aankan. Soms heb je een steuntje in de rug nodig. Met het Coöperatief Isolatiebudget willen wij huiseigenaren deze ondersteuning geven. Dat helpt niet alleen hen, maar maakt de hele woningmarkt wat duurzamer.”

Persoonlijk bericht

Hypotheekklanten met een huis met G-label ontvangen binnenkort als eerste een persoonlijk bericht met meer informatie over hoe ze aanspraak kunnen maken op bovenstaande toezegging van de bank. Daarna volgen de klanten met een huis met F-label. Op rabobank.nl/isolatiebudget kunnen klanten alvast aangeven dat zij op de hoogte gehouden willen worden.

Gemeente Den Haag stopt met verstrekken van subsidie

Bericht vanuit de gemeente Den Haag:

Naar aanleiding van uitbreiding regelingen Rijk en het Coalitie akkoord (vooral aandacht voor sociaal economisch zwakkere wijken) komt een herziening van de subsidieregeling. De eerste contouren zijn besproken in de Staf Energietransitie.

Dit betekent dat we nu echt met nadruk moeten aangeven dat de subsidie regeling gemeente echt maar tot eind 2022 (uitvoerdatum) loopt.

Het Rijk subsidieert inmiddels ook 1 maatregel.

En het Rijk biedt een renteloze lening aan voor woningeigenaren met een inkomen tot 45.000 euro.

 

Mooie beelden in het praktijkonderzoek over vloerverwarming in combinatie met reflecterende folies van Tonzon:

RenovatieTotaal-special-Renovatiebeurs-29-april-2022

 

Reflectie houdt je warm

Het gebruik van reflectiefolie als isolatiemateriaal bestaat al veel langer dan vaak gedacht. En ook buiten het isoleren van woningen is het een uiterst effectieve methode gebleken. Zo is een EHBO reddingsdeken gebaseerd op hetzelfde principe als het materiaal waar wij mee werken. Een reddingsdeken – oftewel isolatiedeken – is een dunne deken van aluminium reflectiefolie en wordt gebruikt door hulpverleners om personen te beschermen tegen (extreme) kou. De zilverkleurige binnenkant van de deken houdt zo’n 80% van de lichaamswarmte vast, puur door reflectie! En daarmee kunnen mensen beschermd worden tegen onderkoeling of bevriezing. Deze techniek heeft zich al jarenlang ruimschoots bewezen. Een reden te meer om samen eens naar de beste isolatieoplossing voor uw woning te kijken.

We hebben deze maand een banner van ons bedrijf op “ons ADO”.

Kijk voor meer info op: https://onsado.nl

 

De winter komt eraan: topdrukte voor isolatiespecialist.com!

Met hun kantoor aan De Binckhorst vormen Esther en Patrick Terheijden sinds 2010 een sterk isolatie-team. Ze zijn de eigenaren van het bedrijf isolatiespecialist.com en merken dat de vraag naar isolatie van woningen elk jaar weer stijgen. ‘We isoleren drie vloeren per dag, maar zouden er nu zelfs vijf kunnen doen!’ Zo sterk is het bewustzijn om wat aan isolatie te doen inmiddels doorgedrongen.

Van makelaardij naar isolatie

Voordat ze hun bedrijf in de isolatie startten werkten Esther en Patrick Terheijden jaren lang in de makelaardij. Toen Patrick een vriend te hulp schoot bij het isoleren van een huis, kwam hij voor het eerst in aanraking met Tonzon isolatie.

Patrick: ‘Ik merkte dat dat deel van het huis dat geïsoleerd was, een stuk warmer bleef dan voorheen. Daar was ik zo van onder de indruk dat ik meteen dacht dat daar de toekomst lag. Toen ook nog bleek dat er vanuit de gemeente Den Haag subsidie werd gegeven voor het isoleren van je huis, was ons besluit snel genomen. We hebben toen zo’n 7-8 jaar geleden dit bedrijf opgericht. Na zelf het vak ons eigen gemaakt te hebben met de nodige cursussen en ervaringen in de praktijk konden we de verworven kennis doorgeven aan onze eigen installateurs, die nu vakkundig het isolatiemateriaal kunnen aanbrengen.

Omslag energietransitie en hart voor milieu

De eerste klus vond plaats bij een huis aan de van Merlenstraat, waar het materiaal aan een keukentafel op maat werd gesneden. Vanuit hun ervaring in de makelaardij valt het Patrick en Esther op hoe de interesse aan het veranderen is.

Patrick: ‘Kopers en verkopers waren 10 jaar geleden nog niet zo bezig met het verduurzamen of isoleren van woningen. Toen wij net begonnen kwam de omslag. Doordat het isoleren gesubsidieerd werd, was men gemakkelijk te overtuigen. Ik dacht: dat is een mooie kans! Daarnaast hebben wij ook een hart voor het milieu, je wilt je steentje bijdragen, toch?! Dat kon mooi met de oprichting van isolatiespecialist.com!’

Esther: ‘We zijn nog nooit zo druk geweest. We isoleren enkele vloeren per dag, maar we zouden er wel vijf kunnen doen, zo groot is de vraag! Niet alleen het aantal aanvragen stijgt, mensen verdiepen zich er ook beter in. Er gaan geen spookverhalen meer rond over dat je je hele vloer open moet halen. Via de kruipruimte kunnen wij de isolatie meestal binnen een dag aanleggen, zodat overlast tot een minimum kan worden beperkt.

Aluminium, plastic en luchtkussens

Waar vroeger piepschuim als isolatie werd gebruikt worden tegenwoordig andere materialen toegepast die nog minder warmte doorlaten. Voor het isoleren van de vloer werkt isolatiespecialist.com met twee typen materialen van de merken Tonzon en Isobooster.

Patrick: ‘In de kruipruimte brengen we een plastic folie aan op de bodem. Dat stopt de voortdurende verdamping uit de grond. Daarnaast brengen we hoogwaardige folie aan, dat materiaal bestaat uit verschillende luchtkussens voorzien van lagen aluminium. Op deze manier wordt 99% van de warmtestraling gereflecteerd. In tegenstelling tot dikke materialen die warmte absorberen, reflecteert dit folie zowel de warmte als de kou.’

Waarom isoleren

Waarom je huis isoleren? Je kunt er verschillende redenen voor bedenken. Natuurlijk voor een gezonde toekomst, zo ook voor een stijging in je wooncomfort en een daling van je energierekening.

Esther: ‘Denk aan de toekomst van je kinderen en je familie. Voor een toekomstbestendige omgeving moet je nu de maatregelen nemen voordat het te laat is. Voor een  CO₂-neutrale situatie in 2030 moet er ontzettend veel gebeuren.’

Patrick: ‘Laat het isoleren over aan vakmensen. We zien nu bijvoorbeeld dat er als isolatiemateriaal met purschuim of andere schuimen wordt gewerkt, dat gaat snel, maar het is korte-termijn-denken. Bovendien dek je er alles mee af, en dat is, zeker bij een houten constructievloer, niet gewenst omdat de constructie dan mogelijk ‘stikt’! Als er geen ventilatie is, dan kan je niet gaan isoleren. Daarom controleren wij bij elke vloer, of het nu houtconstructie of beton betreft, op deugdelijkheid van de ventilatie.

Zelf aan de slag

Wil je na het lezen van dit interview zelf aan de slag met isolatie? Bekijk dan de voorwaarden voor het aanvragen van de subsidie bij de gemeente. Wees er snel bij, de aanvraag kun je nog t/m 31 december 2020 indienen! Heb je een vraag of wil je meer weten over het werk van Esther en Patrick? Neem dan contact met ze op of lees meer via www.isolatiespecialist.com.

Flatgebouw aan de Elisabeth Brugsmaweg te Den Haag